Aanvankelijk wilden Gerald en Marieke Baan uit Rijssen hun keuken een facelift geven, want het folie liet los en de apparatuur was verouderd. Maar toen ze zich op de mogelijkheden gingen oriënteren, kregen ze toch wel veel zin in een nieuwe keuken. Eentje met kookeiland dan. Ze zagen iets wat je tegenwoordig vaker tegenkomt: een keuken met een fraaie ombouw. Dat was bij Adee Keukens in Rijssen. Dat moest het gaan worden.

Een ombouw geeft een speciaal accent aan een keuken, door spotjes, een afwijkende materiaalkeuze of kleur. In Mariekes keuken werd de ombouw getimmerd om drie grote voorraadkasten heen (die Marieke enorm veel opbergruimte geven), twee kasten in een nis en het spoelgedeelte. Nu is de witte omlijsting als een natuurlijk decor dat samen met de houtkleur deuren haast exotische warmte geeft aan het sneeuwwitte hoogglans van het eiland en de overige kasten.

Perfect als tegenhanger voor de strakke keuken, wat toch echt een wens was van Marieke. “Iets met een richeltje,” dat wilde ze gewoon niet meer. Maar het moest ook niet kil worden. Nu ze de keuken in gebruik heeft, waardeert Marieke ook de praktische kant van wit hoogglans. Geen randen meer waar stof op blijft liggen. Overigens, als je naar het hout kijkt, dan zou je niet zeggen dat het kunststof is met houtlook. Mariekes voorkeur ging eerst uit naar echt hout, maar de verkoper ontraadde haar dit, in verband met het grote risico op kromtrekken van deuren. Kunststof met houtlook is hiervoor een praktische, en niet minder stijlvolle, oplossing. Een wens van Gerald was een kookeiland. Het leek hem zo gezellig om te koken in een keuken met eiland, lopend van het ene naar het andere aanrecht, en met huisgenoten die er ook makkelijk omheen kunnen zitten. In de praktijk werkt het inderdaad zo. Een dochter maakt eigenlijk altijd haar huiswerk zittend op één van de barkrukken aan het eiland. Een andere dochter gaat er vaak met een vriendin zitten. “Het is veel socialer zo in de keuken,” vertelt ze.

Experiment

In het kookeiland is een downdraft systeem geplaatst. Zo heb je vanuit de woonkamer niet de storende aanblik van een afzuigkap. En ook geen obstakel meer om je hoofd aan te stoten. Zo’n downdraft werkt geweldig, vindt Marieke. Veel beter dan haar vorige afzuigkap, waarbij ze toch veel nare etensgeuren bleef houden in huis. De installatie was nog wel een ‘dingetje’, want door de bar was er ruimtegebrek voor lades om de motor van de downdraft te monteren.

Bij Adee Keukens wisten ze er wel een oplossing voor. Door de motor onder de grond weg te werken (dat kan bij Miele downdraft systemen), hield Marieke ruimte voor grote lades, en zitruimte voor haar kinderen. Een bijkomend groot voordeel is, dat het systeem veel stiller is door de weggewerkte motor in de kruipruimte.

“Koken op inductie is een verademing ten opzichte van koken op gas”

Bekijk groter
Keukeneiland Rijssen ,Miele downdraft

Koken en weglopen

Koken op inductie is een verademing ten opzichte van koken op gas, vertelt ze. Het design is op zich al een verbetering ten opzichte van een gaskookplaat. Het gaat sneller, met een powerknop is binnen een oogwenk de kooktemperatuur bereikt. Ideaal is de timer, waarmee je de kooktijd kunt programmeren. 

Die gebruikt ze regelmatig, en zonder dat Marieke op haar horloge hoeft te kijken, schakelen de functies op het gewenste moment uit, en is het eten gaar.

Onovertroffen uitstraling

Een eyecatcher van de keuken is beslist het dikke, robuuste natuurstenen aanrechtblad van composiet. “We hebben het gekozen vanwege de uitstraling. Er kan echt geen ander materiaal tegenop. Bovendien kon dit heel dik uitgevoerd worden. In de praktijk is het ook makkelijk materiaal. Ik maak het eenvoudig schoon en je ziet er niks op.” 

De twee lange, smalle bovenkasten zijn trouwens extra praktisch omdat het klepkasten zijn. Ze bevatten het dagelijks servies: Glazen, borden, enzovoorts. Iedereen in huis kan zo goed bij wat hij nodig heeft.

Op onze website kunt u meer lezen over Adee Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

Bekijk groter
Keukeneiland Rijssen