Hun prachtige boerderijwoning zou verbouwd worden, en Bertus en Rita Mekenkamp uit Rijssen gingen op zoek naar een stijlvolle keuken die hen van alle comfort zou voorzien. Tegelijkertijd wilden ze ook de nostalgische sfeer van hun woning behouden. Rita was inmiddels wel erg ‘klaar’ met een witte of beige keuken. Ze zocht iets in oudgroen, maar waar vind je dat?

De meeste keukenshowrooms hebben overwegend witte, beige, houten en zwarte keukens, zo was de ervaring van het Rijssense stel. Ook Adee Keukens in Rijssen leek de kleur die het stel zocht aanvankelijk niet in de collectie te hebben. Totdat de verkoper andere mogelijkheden toonde. Een prachtige Residentic keuken bleek in elke RAL en Sikkens kleur leverbaar.

Deze keuken heeft mooie fronten die goed passen bij wat Bertus en Rita zochten. Lastig was het echter om de juiste tint groen te kiezen uit de ontzettend grote hoeveelheid kleuren. Gelukkig is het bij Adee Keukens geen probleem om een staal mee naar huis te nemen, zodat je goed over je keus kunt nadenken. Uiteindelijk werd de keus gemaakt voor een heel speciale tint.

“En oh, het was de perfecte tint oudgroen ”

Bekijk groter
Landelijke keuken met ruime lades

Wel even spannend

Toch was het best een spannend moment toen uiteindelijk de keuken afgeleverd werd, vertelt Rita ons. En ook dat ze zelfs in de gang al een doos openmaakte, want ze wilde zo graag een groene keukenkast in het echt zien. “En oh, het was de perfecte tint oudgroen die ik in gedachten had,” vertelt ze blij. Het leuke is dat mevrouw over sfeervolle, antieke accessoires in dezelfde kleur beschikt. Dat maakt de keuken echt af. Een oudgroene knijperbak, een melkkan, alles van pure emaille, ze lijken wel voor de keuken gemaakt, maar in werkelijkheid zijn het erfstukken van moeder. Bijzonder fraai is ook de zachtgele achterwand van de keuken. Nooit aan geel gedacht natuurlijk, maar het blijkt een goede vondst, want wit contrasteert veel te veel met het groen. Zo ontstaat een wonderlijk warme, zeldzaam sfeervolle keuken, met de schouw ook in het prachtige groen geschilderd, en antieke tegels achter de kookplaat.

Opstelling veranderd

De opstelling wijkt af van die in de oude keuken. Voorheen was de keuken tegen de wand met het buitenraam geplaatst. Dat moet je dus ook echt zelf ervaren of je dat prettig vindt of niet. Rita vond het achteraf knap lastig dat haar gootsteen daar zat, want altijd zat haar raam onder de waterspetters. De keuken moest dus een andere plek krijgen. Hiervoor werden de leidingen verlegd.

Nu is de keuken tegen de andere twee wanden geplaatst, en is de wand van het buitenraam vrij. Daar staat nu een grote eethoek, eentje die groter is dan het oude zitje in de keuken. Aan de ene zijde van de tafel is een bank geplaatst, de andere zijde wordt geflankeerd door drie stoelen. “We gaan hier zo vaak zitten. Ook ’s avonds, bijvoorbeeld om even een spelletje te doen. Onze keuken heeft veel meer mogelijkheden gekregen zo.”

Geen bovenkasten

Tijdens de bezoeken aan de verschillende keukenshowrooms zag Rita dat bovenkasten vaker ontbreken dan aanwezig zijn. Dit vond zij wel erg mooi, temeer daar ze al een prachtige antieke hangkast op het oog had die mooi boven haar aanrecht kon hangen. Ze was aanvankelijk wel bang dat ze niet al haar keukenspullen meer kwijt kon.

De nieuwe, grote lades bieden echter veel en betere opbergmogelijkheden, en je hebt meer zicht op je keukenspullen. En de dempers op de lades zorgen er ook voor dat ze niet zo ‘dichtknallen’ en dat alle potjes op hun plek blijven staan. Spullen uit de vroegere bovenkasten zijn gesorteerd en hebben een plek in de onderlades gekregen. Keukenhulpen die Rita minder dan eens per week gebruikt, zijn naar de kelder verdwenen. En dat werkt prima.

Op onze website kunt u meer lezen over Adee Keukens, of andere klantervaringen bekijken.

 

Bekijk groter
Landelijke keuken,praktische lades